Zaaihulp

Om de kiemrust van peperzaadjes te doorbreken, moet het milieu van het zaadje aan verschillende dingen voldoen. Er is voldoende vocht en warmte nodig. Daarnaast mag het zaaimedium niet te voedselrijk zijn. Als er teveel voeding in de bodem aanwezig is, kan het zaadje en de latere zaailing maar moeilijk water opnemen. Daarnaast is het zo dat planten hun eerste groeifase doorkomen op het reservevoedsel wat er zich in het zaadje zelf bevindt. De snelheid waarmee zaden kiemen, is afhankelijk van de soort, de temperatuur en de vochtigheid.

Warmte

Er is voldoende warmte nodig om een peperzaadje succesvol te laten kiemen, een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius is ideaal. Daarnaast moet de temperatuur stabiel zijn. Peperzaden houden niet van temperatuurswisselingen en komen hierdoor moeilijker op. Maar hoe bereik je die temperatuur? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt er simpelweg voor kiezen om het zaaisel in de buurt van een CV te laten staan. Andere mensen zetten hun zaaisel op de systeemkast van hun computer omdat zich daar ook een redelijk stabiele warmte ontwikkelt. Wil je het echt goed aanpakken, dan kies je voor een verwarmde propagator. De temperatuur is hierin optimaal regelbaar en je hoeft je geen zorgen te maken over grote temperatuurswisselingen. Er zijn ook mensen die hun zaadjes bij kamertemperatuur laten ontkiemen, maar dit duurt doorgaans erg lang.

Vocht

Het is belangrijk dat een peperzaadje voldoende vocht krijgt. Een goede manier om het zaaisel te bevochtigen, is door het te bespuiten met een plantenspuit. Begieten werkt vaak niet goed omdat je het zaaimedium daarmee te nat maakt en omdat zaadjes kunnen wegspoelen. Wie kweekt in een propagator heeft dubbel profijt, want in de propagator blijft het heel gemakkelijk vochtig. Het zaaimedium moet vochtig zijn, maar niet nat. Als het te nat is, krijgen micro-organismen een grote kans om zich te ontwikkelen en kan het zaaisel gaan schimmelen.

Voorweken

Sommige kwekers kiezen ervoor om hun zaden voor te weken en ze zo een voorsprong te geven. Vaak hebben deze kwekers hun eigen succesrecepten. Er kan zo bijvoorbeeld gekozen worden voor een oplossing met salpeterzuur (helpt het zaadhoesje afbreken) voor hele sterke zwarte thee (looizuur in thee breekt het zaadhoesje af) en een heel  enkele keer komt het voor dat nitrozyme of alcoholvrij bier sterk verdund aan de oplossing wordt toegevoegd. Dit bevat gibberelinezuur dat de stofwisseling van het zaadje op gang brengt.  Er kan natuurlijk ook gewoon gekozen worden om zaadjes een nacht in gewoon water voor te weken.

Zaaimedium

Wat voor zaaimedium er gebruikt wordt, is vaak erg afhankelijk van waar de kweker zelf voorkeur voor heeft. Voor het zaadje en de uiteindelijke zaailing zijn er echter een aantal dingen van belang. Het is belangrijk dat het medium mooi luchtig is zodat het gemakkelijk doorwortelbaar is en overtollig vocht verdwijnt en dat het medium voedselarm is. Zodoende kan er gekozen worden voor al dan niet zelf samengestelde zaaigrond. Onbemeste cocopeat is een medium dat als zaaimedium langzaam maar zeker in opkomst is. Bij een mengsel van 3 delen coco en 1 deel gewone potgrond ontstaat er een mooi milieu waar de plant in kan starten. Maar ook hierbij heeft iedere kwekers weer zijn of haar eigen succesrecept.  Het loont de moeite om fora te bezoeken om hierover met andere honbbykwekers van gedachte te wisselen.  Een ander veel gebruikt concept is het kweken met jiffy pellets. Dit zijn stukjes gedroogde grond in een netje die opzwellen wanneer zij in water worden gelegd. Het kweken in turfbakjes is iets wat voor peperplanten slecht bevalt. De turfbakjes zorgen voor een verzuurd milieu en hierin kunnen de wortels nagenoeg niet groeien.

Voorkiemen

Niet alle kwekers starten hun zaai in grond.  Er zijn ook kwekers die het kiemproces op een andere manier opstarten. Zij zaaien volgens in steenwolpluggen of plaatsten de zaadjes tussen vochtige wattenschijfjes die zij in afgesloten doorzichtige bakjes plaatsen en op een warme plaats neerzetten. Deze laatste methode is ook voor beginners heel goed te doen. Het kiempje op tijd van het watje afhalen,  luistert echter wel heel nauw, omdat de worteltjes anders vastgroeien in het watje. Als je dat te laat doet, beschadig je de wortels. Hierna kan men ze in een potje overplaatsen met zaaigrond. Meer ervaren kwekers kiezen soms voor steenwol. Steenwol heeft het voordeel dat de plantjes wat langer in de steenwolpluggen kunnen blijven hangen voordat overpotten (met steenwolplug en al) echt nodig is. De plant ervaart zo minder stress op de wortels.

Verpotten

Als het zaadje ontkiemd is en zijn zaadhoesje heeft afgeworpen, krijgt het plant twee blaadjes. Dit zijn de zogenaamde lobblaadjes of kiemblaadjes. Deze blaadjes zijn in feite de “leeggegeten” zaadlobben. Pas na deze fase maakt een peperplant nog een bladpaar aan en dit zijn de eerste echte bladeren. Peperplantjes mogen pas verpot worden als deze bladeren gevormd zijn.  Beginnende kwekers met een propagator maken wel eens de fout om na het overpotten de plantjes nog even terug in de propagator te zetten.  Door de warmte in de propagator gaan echter de huidmondjes openstaan en verdampt de plant veel vocht. Tegelijkertijd heeft de plant zoveel stress op de wortels dat hij geen water kan opnemen. De jonge en nog niet zo stevige zaailing kan hierdoor sterven of flink beschadigd raken.